1500 HABER, 250 MAKALE

Ülke genelinde bir seçim heyecanını geride bırakırken esnaf odalarında ve birliklerdeki seçim heyecanı da doruğa çıktı. Odaların seçim sürecini dergimiz sayfalarında tarih sırasına göre eşit dağılımla yayınlamaya çalıştık.
Elinizdeki oda seçimleriyle ilgili son sayıda 51 odanın kongresi yapıldı ve 51 başkan sınav kazanmış olurken bu sonuçlar dergimizde yer aldı. Dergimizde ayrıca yeni seçilen başkanlara ve hedeflerine yer verdik. Yeni başkanları dinlerken, onların taze kan olarak görev yapma heyecanına ve sorunlara kafa yorma hazırlıklarına şahit olduk. Yeni başkanların ilk olarak kayıt dışına hedeflendiklerini  ve bu konuda denetimlerle üye sayısını artırmayı planladıklarını tespit ettik. Yeni başkanlarla yaptığımız röportajlarımızı bu sayımızda keyifle okuyacaksınız.
Değerli okuyucular, İstanbulESNAF olarak ilk sayımızı 1 Haziran 2010 yılında genel kurul sonrası  yayınlamıştık. İşte o ilk sayıdan bugüne, elinizdeki sayı dahil olmak üzere toplam 47 sayı dergi yayınladık. Önümüzdeki Mayıs baskısıı ile  birlikte 48 sayıya ulaşmış olacağız. Genel kurul öncesindeki 10 sayı ile birlikte İstanbulESNAF’ın 56. Sayısını tamamlamış olacağız. Böylece genel kuruldan itibaren 4 yıllık yayın dönemi de tamamlanmış olacak.
Geçen 4 yılda dergimizde 1500 civarında haber ve röportaj yayınlanırken 250’ye yakın makale ve köşe yazısı kaleme alındı. Haberlerde ilkemiz, tüm odaların dergilerde dengeli bir şekilde yer alması oldu. Yayın kurulumuz, her sayının planlamasını yaparken geçen üç sayıda dergide yer almayan odaların listesi masaya konulup o odalarla ilgili haber yapılmasına dikkat edildi. Basın ahlakı ve ilkelerinden ödün verilmeyen yayınlarımızda kişi ya da kurumların refüze edilmemesine özen gösterildi. Gıda Yasası ya da İş Güvenliği Yasası gibi konularda sektörlere yönelik uyarı haberlerine yer verilerek önemli bir görev üstlenildi. Mesela “Hijyen Belgesi Olmayanlara Ceza Kapıda” gibi başlıklı haberler çoğu esnafımıza uyarı niteliğini taşıdı. Kısacası yasal uyarılar ve grafik tablolu haberler, okuyucularımızdan hayli olumlu tepkilar aldı.
İSTESOB’un resmi yayın organı hüviyetini taşıyan İstanbulESNAF, sadece haber ve röportajlarıyla değil, makale ve köşe yazılarıyla da esnaf sanatkar camiası için bir rehber kitapçık oldu. Başkan Faik Yılmaz’ın teşkilatı kucaklayıcı ve pozitif enerji veren yazıları başta olmak üzere tüm makaleler ilgiyle okunmaya devam ediyor.
Köşe yazılarında bir önemli imza da; Türk esnaf sanatkar teşkilatının duayen  hukukçu olarak bilinen  Av. A. Kemal Ferlengez’di. Esnaf sanatkarlarla ilgili mevcut ya da yeni çıkan tüm yasaları kendi köşesinde bir potada eritip sunarak hepimizi aydınlatan  Kemal ağabeyimin yazıları, bana göre teşkilat mensuplarının kesip saklayacağı nitelikte  metinlerdir.
Yine mali konularda birbirinden güzel uyarı makalelerini kaleme alan Sabri Tümer’in yazılarının da  rehber nitelikte uyarı metinleri olduğunu söylemeliyim. 1980’li yıllardan beri İstanbul esnaf  teşkilatının içinde bulunan ve mali sorunlarına çözüm üreten Sabri Tümer de Türk Mali dünyasına bir duayen olarak adını yazdırmış kıymetli bir şahsiyettir.
Dergimiz yazı ailesine yeni katılan bir değerli kalem de İSTESOB’un Eğitim MüdürüMuzaffer Garip’tir. Teşkilatın içine yeni girmesine rağmen sanki 40 yıldır bu kurumun sorunları ile iç içe olmuş bir eğitim müdürü profili çizen Muzaffer Garip’in teşkilatta hiç de garip! olmadığını, aksine cana yakınlığı ile sevilen ve etrafı kalabalık bir eğitimci olduğunu belirtmeliyim.

Değerli okuyucular İstanbulESNAF yazı ailesi olarak 4’üncü yılımızı tamamlamaya bir ay kala sizleri saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.