ESNAF SHOPPİNG FEST’TE

Dünyanın en büyük alışveriş ve eğlence festivallerinden olmayı hedefleyen İstanbul Shopping Fest, organizasyona bu yıl ilk defa esnafı da dahil etti. Bu büyük proje artık esnaf için de umut ışığı olacak çünkü gıdadan ulaşıma, konaklamadan giyime ve benzeri bir çok sektörü harekete geçirecek.
Platform başkanlığını İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yapacağı festivalin Çırağan Sarayı’ndaki  tanıtımına İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz da katıldı. 2011 yılında sadece AVM’leri canlandırmak için düzenlenen İstanbul Shopping Fest, artık semt çarşılarında da yankılanacak ve esnafa katkı sağlayacak.
Şöyle bir rakamlara bakarsak bu organizasyonun büyüklüğü anlaşılacaktır. Bu yıl 7-29 Haziran tarihlerinde düzenlenecek organizasyon için dile kolay 20 milyon turist bekleniyor. Geçmiş yılların rakamlarına bakılırsa; 2011’de 40 günde yapılan alışveriş 8.5 milyar lirayı buldu. 2012’de 21 günde 7,5 milyar lira oldu. 2013 yılında ise ciro 8 milyar 250 milyon liranın üzerine çıktı. Gelen turist sayısı ise 958 bini geçti.
Bu yıl beklenti 10 milyar lira ciro ve 1 milyon 100 bin turistin gelmesi. Gelecek yabancılardan beklenti ise 1 milyar liralık alışveriş.
Festivalin dünya çapında tanıtımı ise şimdiden başladı. Dubai’den Bakü’ye, Katar’dan Moskova’ya, Sofya’dan Berlin’e Londra’ya kadar tanıtımların planlandığı düşünülürse festivale yapılan yatırımın büyüklüğü anlaşılacaktır.
Başkan Faik Yılmaz’ın, bu büyük festivalde semt çarşılarımızın  hareketlenmesi için yo ğun çaba sarfetmesi takdire şayandı. Umarız emeklere değer. Şimdiden hayırlı olsun diyelim.
Değerli okuyucular, dergimizin elinizdeki sayısında birbirinden ilginç konularla baş başa olacaksınız. Başta geçen Ocak ayında yapılan genel kurulların ayrıntıları ve seçilen başkanlara geniş yer ayırdık. İstanbul’da ticaretin kalbinin attığı Shoppin Fest’e İSTESOB’un 5. Ortak olarak dahil edilmesi  hayli olumlu.Bu konuyu ilk sayfalarda okuyabilirsiniz.
Geçen ay Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı  Yeni Türk Ticaret Kanunu uygulama sonuçlarını açıkladı. Açıklanan veriler hiç de iç açıcı değil. Yazıcının açıklamalarına göre Türkiye’de esnaf sanatkar sayısı 1 milyon 507 bin 563. Bu rakam geçen yıla kadar 2 milyonun üzerinde şeklinde belirtiliyordu. Yani Türkiye’de esnaf sanatkar sayısında yüzde 20 seviyelerinde kayıp var.
Evet küçükler büyüyor ve ticaret odalarına, sanayi odalarına geçiyor diyebiliriz. Ancak yeni esnaf sanatkarların da iş hayatına geçtiği dikkate alınırsa esnaf sayısında giderek artan erime ürkütücü boyutta. TESK ve federasyonların bu erimeye kafa yormaları gerekiyor.
Hafta sonu işyeri açma ruhsat harçlarını belirleme yetkisinin belediyelerden bakanlar kuruluna geçmesi ve harç miktarının 100 liradan 600 liraya çıkarılması büyük tepkilere yol açtı bizde bu tepkiyi  sayfalarımıza koyduk.

İSTESOB’un denetim ekiplerinin son bir yılda sahadaki çalışmaları da dikkat çekici sonuçlar beraberinde getirdi. Özellikle varoşlarda kayıt dışı çalışan işyerlerinin çoğunun berber ve kuaför olduğu tespit edildi. Denetim ekipleri 9 bini aşkın kayıt dışı işyerini belirledi. Kayıtdışında ilk sıra berberleri ardından kuaförler, terziler, emlakçılar şeklinde sıralanıyor. Diğer ayrıntıları sayfalarımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar diyor, sağlıklı huzurlu günler diliyorum.