SANATÇILARLA DÜĞÜN SALONU İŞLETENLERİN TELİF SAVAŞI

DÜĞÜN SALONU İŞLETMECİLERİNDEN SANATÇILARA İSYAN BAYRAĞI

Türkiye’deki birçok sanatçının ve yapımcının üye olduğu MÜYAP, MÜYORBİR gibi kuruluşlar düğün salonunda çalan şarkılar için işletmelerden telif parası isteyince, esnaf isyan bayrağı açtı. Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası üyeleri, MÜYORBİR’in merkezi önüne giderek basın açıklaması yaptı; kapılarına siyah çelenk bıraktı. Esnaf, “Düğün salonları üzerinden rant elde etmeye çalışan insanlar, en büyük kötülüğü evlenmek isteyenlere yapıyor. Bizim üzerimizden haksız bir kazanç elde edilmek isteniyor” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

MÜYORBİR ( Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) ve MUYAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği) gibi sanatçıların ve yapımcıları oluşturduğu kuruluşlar düğün salonlarından, kahvehanelerden hatta berberlerden bile telif hakkı istiyor. Esnaf ise, sanatçıların bu talebine tepkili. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz,” Sanatçılar ve yapımcılar zaten kıt kanat geçinen esnafımız üzerinden gelir elde etmeye çalışmasını kabul etmiyoruz. Bir berber, bir kahveci, bir düğün salonu orada müzik çaldığı için para kazanmaz. Telif isteme gerekçelerinin hiçbir haklı tarafı yoktur. Üstelik, telif nedeniyle düğün salonlarında yeni bir gider kalemi oluşursa, bu durum en çok düğün yapmak isteyen aileleri mağdur edecektir ” ifadelerini kullandı.

DÜĞÜN SALONLARI EĞLENCE YERİ DEĞİL

IMG_9761

Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ümit Yaşar Demir, MÜYORBİR’in 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde düğün salonlarında sanatçıların manevi ve mali hakları ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı davayı kaybettiğini açıkladı. Demir, düğün salonları işletmecileri lehine sonuçlanan davanın MÜYORBİR tarafından Yargıtay’a taşındığını aktardı.

MÜYORBİR, umuma açık olarak izinsiz yapılan müzik yayınları nedeniyle, bir düğün salonu işletmecisinin ve şarkıları seslendiren kişilerin cezalandırılmasını istemişti. Mahkeme, düğün salonlarının umuma açık yer olmadığı ve telif ihlali gerçekleşmediğine karar verdi.

Esnaf Odası Başkanı Demir,” Düğün salonları sadece bir işletme değil, örfümüzün geleneklerimizin yaşatıldığı bir alan. Düğün salonları aleyhine olacak bir durumun yansıması hem manevi hem de maddi olarak bütün insanlarımıza, özellikle evlenecek çiftlere olacaktır” dedi.

Demir, İkinci Vergi Mahkemesi’nin düğün salonlarının eğlence yeri olmadığı yönünde bir kararı olduğunu, bu sebeple düğün salonlarından alınan yüzde 18’lik Eğlence Yeri Vergisi’nin kaldırılmasını istedi. Demir, Eğlence Yeri Vergisi’nin kaldırılması halinde bunu hemen düğün salonu ücretlerine yansıtacaklarını söyledi.