DEMEKKİ OLUYORMUŞ

Sizce gezici sütçü tacir midir?
Sorudaki  meslekleri  artırabiliriz; tamirci ya da ayakkabı boyacısı tacir midir?, berber tacir midir  diye.
İstanbul Ticaret Odası’nın  Ticaret Sicil Müdürlüğüne bakarsanız, yukarda  saydığımız türden mikro  satıcı da tacir sayılıyordu. Ya da bir başka ifadeyle ticaret odalarının sicil müdürlüklerine göre kişinin ne iş yaptığı önemli değildi. Yeterki  gelsin ya da muhasebecisi  getirsin İTO’ya kayıt yapılsın, üye sayısı artsın mantığı önde geliyordu. Hatta öylesine ki, bir oda başkanının anlattığı anekdot bu konu için çok çarpıcıydı.İTO kaydını test etmek isteyen bir esnaf odası  yöneticisi,  İTO’ya gider ve başvuru formunda iştigal konusu sorusunun karşısına “ beyaz (esrar) satışı” yazar. Ve başvuru kabul edilir.Bunun üzerine başvuruyu yapan kişi memura, “Siz mesleğimi okudunuz mu, bak burada ne yazıyor diye sorduğunda “Ne yazarsa yazsın biz hepsini kaydederiz” der.
Bu ifade,  İTO’nun sicile  üye kaydı konusundaki mantığını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Gerçekten de şimdiye kadar İTO, deyim yerindeyse her önüne geleni kaydediyordu. Böyle olunca da İTO’nun üye sayısı son 10 yılda 335 binlere yükseldi.İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (İSTESOB) üye sayısı ise 400  binlerden 230 binlere geriledi.
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, teşkilatın bu yarasını her platformda, özellikle  medyada sık sık dile getirdi.En son olarak yeni göreve gelen Sanayi Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e konuyu aktarırken bende yanındaydım ve bakan Ergün’ün cevabı manidardı: ”İTO sizi yutmuş.”
Ancak bu cevabın ardından daha önceki bakanlarda yaşadığımız gibi konunun unutulup gideceğini düşünürken, Sanayi Bakanlığı’nın TOBB üzerinden tüm ticaret Odalarına ve esnaf birliklerine gönderdiği genelge, Sayın Bakan Ergün’ün olaya el koyduğunun resmi oldu.
Bakanlığın genelgesinde, tacir niteliğindeki kişilerin ticaret siciline, 5362 sayılı yasaya göre esnaf olanların da esnaf siciline kayıt yapılması önemle belirtildi.Ayrıca tacir niteliklerini taşımayan kişilerin ticaret siciline tescil ve ticaret odalarına kayıt edilmemeleri hususuna hassasiyet gösterilmesi isteniyor.Kayıtta direnen ticaret odalarında sicil müdürlerinin sorumlu tutulacağı belirtiliyor.
Bir bakıma Sayın bakan Nihat Ergün, konuya önemli bir genelgeyle el koymuş oldu.Bu genelge, hem illerdeki esnaf birlikleri yöneticilerinin , hem de esnaf odası yöneticilerinin yüreğine su serpti. Sayın Bakan Nihat Ergün,  böylece problem çözmeye yanaşmayan bürokrat ve siyasetçilere “demekki oluyormuş” sözünü hatırlattı.
Bundan böylede umarız esnaf sanatkar teşkilatının sorunları benzer müdahalelerle çözülür.Biz bu konuda iyimseriz.Nitekim İSTESOB’un yeni başkan ve yönetimi  yeni projelerle esnaf-sanatkara hizmet verilmesi konusunda kolları sıvadı.
Başkan Faik Yılmaz’ın projelerinden biri “Alo Esnaf hattı” oldu.Birlik bünyesinde kurulan yeni bir servisle esnaf-sanatkara  soru cevap hattı oluşturuldu.Basit bir hizmet gibi görülse de esnaf sanatkarın bir çok sorununa çözüm olması yönünde bize göre önemli bir hizmet olacak.Esnaf sanatkar, sicil ve oda kaydından, Bağ-kur konularına ve vergi mevzuatından mesleki eğitim konularına kadar bir çok soruya bu hizmet sayesinde cevap bulabilecek ve diğer hizmetlerden haberdar olabilecek.
Başkan Faik Yılmaz’ın orta vadede İstanbul esnaf-sanatkar teşkilatı için oldukça büyük projelerin hayalini kurduğunu biliyoruz ama bunları zamanı gelince keyifle açıklamayı bizde şimdiden hayal ediyoruz. Ancak yakın gelecekteki bir önemli proje de esnaf için “Akıllı kart”uygulaması olacak.İSTESOB’un  Denizbank’la ortaklaşa hazırladığı Akıllı Kart esnafa önemli imkanlar sunacak.Şimdiden hayırlı olsun diyelim.Yeni sayıya kadar hoşçakalın.