“ULUSAL YETERLİLİKLER HAZIRLANIRKEN GERİ KALMAYIN”

İSTESOB BAŞKANI FAİK YILMAZ

“ULUSAL YETERLİLİKLER HAZIRLANIRKEN GERİ KALMAYIN”

Mesleki Eğitim Danışmanlık Birimi (MEDB), İş yeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu (İDDG), Tarife Komisyonu, mesleki yeterlilik konusunu gündeme alarak İSTESOB’da toplandı. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Ulusal Yeterlilikler hazırlanırken, esnaf odalarının da harekete geçmesini isteyerek, standartların belirlenebilmesi için çalışma başlatmaları çağrısında bulundu.

İSTESOB’da gerçekleşen toplantıda İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’la beraber, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürü Veysi Çivilibal İDDG, MEDB ve Tarife Komisyonu üyesi oda başkanları katıldı. Toplantıda sunum İSTESOB Eğitim Müdürü Muzaffer Garip tarafından yapıldı. 3 saate yakın süren toplantıda mesleki yeterlilik konusu toplantıya katılan oda başkanları tarafından da derinlemesine ele alındı.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, esnaf odalarının sorunlarını kendilerine göndermelerini isteyerek,” Her meslek dalının, gerek ihtisas odalarının gerekse ulaşım sektörünün sorunlarını gündeme taşıyarak bir çözüm üretmeye çalışıyoruz, çözüm önerilerimizi gerekli mercilere ulaştırıyoruz. Esnafın yaşadığı birçok sıkıntı bu şekilde aşıldı. Odalar sorun yaşadıkları konuları bize bir rapor halinde iletsin” ifadelerini kullandı.

“ŞU ANA KADAR 609 ULUSAL MESLEK STANDARTI BELİRLENDİ”

Eğitim Müdürü Garip, sunumunda ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Meslek Standartları Ulusal Yeterlilik’ konusunu ele aldı. Garip,  Avrupa Birliği yeterlilik esaslarıyla uyumlu hale gelmesi amacıyla 2006 yılında 5544 sayılı Kanun ile Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kurulduğunu belirtti. Garip, kurumun görev ve yetkilerini;  ulusal meslek standartlarını ve ulusal yeterlilikleri belirlemek, ölçme-değerlendirme ve belgelendirme sistemini kurmak ve işletmek, ulusal yeterlilik çerçevesini oluşturmak ve geliştirmek, mesleki ve teknik eğitime ilişkin tüm yeterliliklerin kalite güvencesi sağlamak şeklinde açıkladı.

Garip, Ulusal Meslek Standartları ile Ulusal Yeterlilik arasındaki farkı şu şekilde açıkladı: “Ulusal Meslek Standartları (UMS) işyerinde gerçekleşmesi gereken iş standartlarını belirlerken, Ulusal Yeterlilikler ise işi standartlara uygun olarak gerçekleştirecek bireylerin sahip olması gereken donanımları ve bu donanımların nasıl ölçüleceğini ortaya koyar” dedi.

Toplantıda,  Mesleki Yeterlilik Kurumu’nda sektör komitelerinde görev alan İstanbul Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Yeşilyurt,  İstanbul Güzellik Uzmanları Güzellik Salonu İşletmecileri Kalıcı Makyaj ve Dövmeciler Esnaf Odası Başkanı Ayşe Aydın yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve görüş alışverişinde bulundu.

 

Toplantıda mesleki eğitim konusunda yaşanan sıkıntılar da oda başkanları tarafından dile getirildi. İl Milli Eğitim Hayat Boyu Öğrenmeden Sorumlu Şube Müdürü Veysi Çivilibal, mesleki eğitime yönelik oda başkanlarının yönelttiği soruları cevapladı.