İSTESOB’UN DA DESTEKLEDİĞİ ALTAY TOPLULUKLARI SEMPOZYUMU BAŞLADI

ALTAYİST BİLİM ADAMLARI MOĞOLİSTAN’DA BİR ARAYA GELDİ

6 -10 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Altay Toplulukları Sempozyumu’nun 7.’si Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da çok sayıda bilim insanın katılımıyla başladı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz’ın da yer aldığı sempozyumda Altay topluluklarının gelenekleri, töreleri ve yasaları ele alınıyor.

Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda bilim adamının katılımıyla gerçekleşen sempozyumun bu yılki konusu Altay topluluklarının dil, tarih ve kültür değerleri oldu. Sempozyumda çeşitli coğrafyalara dağılmış Altay topluluklarının gerek dilleri, gerek gelenekleri bakımından hala birçok benzer özellikler taşıdığı vurgulandı. Türkiye, Moğolistan, Kore, Japonya, Hindistan, Çin, Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden 200 civarında bilim insanı bildirileriyle sempozyuma katkı sunuyor.

YILMAZ “ ALTAY TOPLULUKLARINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Başkan Faik Yılmaz,” Altay Toplulukları için çok önemli bir yeri olan Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da, tarihi açıdan çok değerli bu topraklarda sizlerle birlikte bulunmaktan, bu bilgi şöleninin bir parçası olmaktan dolayı kendimi çok şanslı ve mutlu hissediyorum. Asırlar önce yine bu topraklarda kök salan Altay Toplulukları fetih ve göçlerle dünyanın dört bir yanına dağıldı.  Siz değerli bilim adamlarının çalışmalarıyla tarihi gerçekler daha çok yüzüne çıkmakta ve her yeni çalışmada insanlığa hizmet edecek değerli bilgilere ulaşılmaktadır. İnanıyorum ki yine bu sempozyumda da bilim dünyasına yön verecek tarihi birçok gerçek aydınlatılacaktır. Kökleri çok eski tarihlere dayanan Esnaf Birliğimiz, Ahilik teşkilatlanmasının da güncel bir versiyonudur. Bir yanımız geleceğe dönük iken, diğer bir yönümüz de her zaman geçmişimize, geleneklerimize bağlı kalmıştır. Bu sebeple bir Ahilik teşkilatı temsilcisi olarak tarih alanındaki çalışmalara destek vermeyi öncelikli bir görev sayıyorum.  Bugüne kadar Altay Toplulukları Sempozyumu’nda  ortaya koyulan bildirileri Profesör Sayın İlhan Şahin Hocamızın editörlüğünde 2 kitapta topladık ve sizin değerli çalışmalarınızı bilim dünyasına kazandırdık. Bu kitapların bilim dünyasında ne kadar büyük bir heyecan uyandırdığının, ne kadar büyük bir ilgi gördüğünün en yakın şahitlerinden biri de benim. Dünyanın pek çok üniversitesinden,  Amerika Kongre Kütüphanesi’ne kadar yayınlandıkları tarihten itibaren bu eserlere çok büyük talep gösterildi. Bu da sanırım sizlerin ne kadar önemli bir işe imza attığınız açık bir göstergesidir. Şahsen bir nebze de olsa bu başarınızda size destek olabildiysem bunu temsil ettiğim kurum ve değerler adına çok büyük mutluluk sayarım. Ve şimdi huzurunuzda, Altay Toplulukları’nın bilim alanında yaptığı çalışmalara destek vermeye, sizinle bu yolda birlikte olmaya, birlikte yürümeye devam edeceğimi ilan etmek istiyorum“ dedi.

Türk kültürünü ve Türkoloji alanındaki çalışmaları destekleyen İSTESOB’un da  düzenleyicileri arasında yer aldığı Altay Toplulukları Sempozyumu, alanındaki en başarılı ve en önemli bilim örgütleri arasında görülüyor. İSTESOB daha önce Altay Toplulukları Sempozyumlarında ortaya konulan çalışmaları iki kitap halinde yayınlayarak bilim dünyasına kazandırmıştı.