İSTESOB’DAN TÜRK KÜLTÜRÜNE KATKI

ALTAY TOPLULUKLARI SEMPOZYUMUNDA ORTAK DEĞERLER VURGUSU

Altay topluluklarının din, dil, tarih ve inanç geleneklerinin ele alındığı “Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu” İSTESOB’un katkılarıyla gerçekleşti. Organizasyona desteği nedeniyle Başkan Faik Yılmaz’a teşekkür plaketi verildi. Yılmaz, dil birliği sayesinde milyonlarca kilometre karelik bir coğrafyanın kültürel, iktisadi, sosyal ve siyasi alanlarda işbirliği içinde olabileceğini ifade etti.
Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu 20-22 Temmuz tarihlerinde Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan etkinliklerle gerçekleşti. Altay Akademisyenler Birliği Müşterek Başkanı Prof. Dr. İlhan Şahin, Kore Üniversitesi öncülüğünde başlatılan toplantılar serisinin gerçek anlamda uluslararası hale geldiğini söyledi.

IMG_8707
Şahin, bu sempozyumun gerçekleşmesinde İSTESOB’un ve Başkan Faik Yılmaz’ın çok büyük desteği olduğunu belirtti.Şahin, toplantıya Türkiye, Kore Cumhuriyeti, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Almanya, Macaristan, Bulgaristan ve ABD’nin de bulunduğu pek çok ülkeden 150’ye yakın akademisyenin katıldığını bildirdi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de medeniyetin doğduğu ve insanlığın geliştiği en önemli coğrafyanın Asya olduğunu vurguladı.
Asya’da yaşayan toplulukların ortak kültürel değerlerine değinen Kurtcephe, “Birbirimizden bugün uzak, ayrı olsak da bu kültürel değerler bizi birleştirir. Bu kültürel değerleri yaşatmak bugünün bilim insanları olarak bizlere düşer” diye konuştu.
KAYBOLAN DİLLER VE KÜLTÜRLERİ YENİDEN İNŞA ETMEK MÜMKÜN DEĞİL
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ise ABD’li dil bilimcilerin dünyadaki 7 bin dil, lehçe ve şivenin yüzde 80’ine yakın bölümünün 100 yıl sonra kaybolacağını öngördüklerini ifade etti.
Kaybolma tehlikesi altındaki dillerin konuşulduğu bölgeler arasında Altay ve Kafkasya’nın da bulunduğunu dile getiren Korkmaz, büyük tehlikeyle karşı karşıya kalındığını, zamana karşı yarışın fark edilmesi gerektiğini söyledi. Altay’dan Anadolu’ya” programında Kırgız katılımcıların “Manas Destanı” dinletisinin ardından Kırşehir Abdallar Müzik Topluluğu sahne aldı.