İSTESOB’DA KAYITLI İSTİHDAMIN TEŞVİK EDİLMESİ PROJESİ ANLATILDI

ESNAFA DESTEK KAYIT DIŞINA CEZA YAĞACAK

Kayıtlı istihdamı teşvik etmek amacıyla İSTESOB’da esnaf odası başkanlarına sosyal güvenlik sistemi hakkında bilgilendirme yapıldı. Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi (KİDEP) kapsamında verilen eğitimlerde esnaf ve sanatkara sağlanan teşvikler anlatıldı. 29 yaşın altındaki girişimci esnafın 1 yıllık prim borçlarının, 3 kişinin altında işçi çalıştıran esnafın 1 kişi daha istihdam etmesi halinde 6 aylık prim borçlarının devlet tarafından karşılanacağı açıklandı.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz, Asgari İşçilik Daire Başkanı Ahmet Yetim, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Göktaş, , Doç Dr. Hadi Sağlam’ın katıldığı İSTESOB’daki toplantıda kayıt dışı ekonominin Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olduğu kaydedildi. Toplantıya katılan esnaf odası başkanları kayıt dışı konusundaki eleştirilerini sıraladı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan denetimlerin attırılmasını istedi. Projenin sunumunda Türkiye’de kayıtlı istihdamın yüzde 23’ünün esnaf ve sanatkarlardan ve onların yanında çalışanlardan oluştuğu açıklandı. 2016 yılında ise kayıt dışı istihdama 220 milyon ceza kesildiği belirtildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Veli Ağören de sosyal güvenlik sistemi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

YILMAZ “MAHALLİ İDARELER KANUNU’NUN DEĞİŞMESİ LAZIM”

Başkan Faik Yılmaz, “Ülkece zor bir dönemden geçiyoruz. Kayıt dışı, esnafın da ülkemizin de kanayan yarası” diyerek başladığı konuşmasında belediyelerin görev ve sorumluklarını tam anlamıyla yerine getirmediğini söyledi. Başkan Yılmaz, “Mahalli İdareler Kanunu’nun bir bölümünden artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir bölümünden İç İşleri Bakanlığı sorumlu. Bu kanun nedeniyle yaşadığımız sorunları Çevre ve Şehircilik Bakamımızla paylaşacağız” dedi.

GÖKTAŞ “SURİYELİ AVINA ÇIKMIYORUZ”

Esnaf ve sanatkarın ülke için önemine değinen İl Müdürü Göktaş, kriz dönemlerinin aşılmasında en büyük desteği esnafın verdiğini ifade etti. Desteklerinden ötürü Başkan Yılmaz’a teşekkür eden Göktaş, SGK adına ne zaman destek istense Faik Yılmaz’ın elinden gelen bütün desteği verdiğini ifade etti.

Kayıt dışı ile sıkı bir mücadele gerçekleştirdiklerini söyleyen Göktaş, esnaf odası başkanlarından gelen soruları da cevaplandırdı. Göktaş”  kayıt dışı deyince aklımıza sadece tamamen kaydı olmayan kimseler gelmesin. Geç bildirim, aldığı ücreti gerçek rakamdan bildirmemek de aynı zamanda kayıt dışıdır” ifadelerini kullandı. Göktaş, esnaf odası başkanlarından gelen Suriyeli mültecilerin kayıt dışı çalıştığına yönelik soruya,” Suriyelilerin durumunu anlamak lazım. Pek çoğu namusunu, canını kurtarmak için ülkemize sığınmış durumda. Ayrıca Suriyelilerin pek çoğu sağlanan kolaylıklarla çalışma ruhsatına sahip. Üstelik ülkemizdeki çok büyük ara eleman ihtiyacını karşılıyorlar. Şimdi bu insanlara kendilerini geçindirebilme imkanı vermezsek, suça bulaşabilirler. Bu daha büyük bir güvenlik açığı doğurur” şeklinde yanıt verdi.

95 BİN ESNAF YAPILANDIRMADAN YARARLANDI

En son çıkan vergi borçlarının yapılandırılması düzenlemesiyle ilk defa esnaf ve sanatkara bu kadar kapsamlı bir destek verildiğini söyleyen Göktaş, 95 bin esnafın da 1 Milyar TL’lik borcunu yapılandırdığını söyledi. Göktaş, borcu olan 4/B’lilerin de yılsonuna kadar sağlık hizmetinden yararlanabileceğini belirtti. Göktaş,”  Daha önce pirim borçlarını yapılandırıyorduk bu sefer ihya yaptık. İhya demek, geçmişteki borcunuz ne ise, o günkü miktarla borcunuzu ödediniz. faizin yüzde 90’nı sildik. Böylelikle esnafımız çok cüzi bir miktarla emekli olabildi.

Göktaş, İstanbul’daki istihdamın yüzde 30’nun esnaf ve sanatkar tarafından sağlandığının bilgisini de paylaştı.

YETİM “KAYIT DIŞI ÜLKENİN EN BÜYÜK SORUNU”

Daire Başkanı Ahmet Yetim, kayıt dışı ile sadece bakanlıkların, sosyal güvenlik kurumlarının başa çıkamayacağını bu konuda sivil toplum kuruluşlarına, işverenlere de büyük yük düştüğünü söyledi. Yetim, esnafın prim maliyetlerini azaltmak için teşvikler sağlandığını belirtti ve” Kayıt dışı çalışmak telafisi olmayan zararlar doğurur. Emekli olamazsınız, sağlık hizmetinden yararlanamazsınız. İş kazası geçirdiğinizde size herhangi bir gelir bağlanmaz. İşveren bu sebeplerden dolayı idare para cezasına çaptırılır” dedi.

SAĞLAM “ SOSYAL GÜVENLİK HAKKI BİR İNSALIK HAKKIDIR”

Proje sorumlularından Doç. Dr. Hadi Sağlam konuşmasında, sosyal güvenlik sisteminin insanlar için önemine dikkat çekti. “ Hak etmediğiniz kazanç sizin değildir. Başkasının mağduriyeti üzerinden kazandığınız gelir size takım elbise giydirir ama ahretinizi kazandırmaz “ diyen Sağlam günümüz koşullarında risk faktörlerinin giderek arttığını söyledi.

Program sonunda kayıt dışını azaltmak amacıyla yaptığı çalışmalardan ötürü Başkan Faik Yılmaz; Sosyal Güvenlik İl Müdürü Murat Göktaş, Asgari İşçilik Daire Başkanı Ahmet Yetim, Doç Dr. Hadi Sağlam’a plaket takdim etti. Toplu hatıra fotoğraflarının çekilmesinin arından program sona erdi.