İSTANBUL GENEL SEKRETERLERİ BİLGİLENDİ

ODA GENEL SEKRETERLERİNİN EĞİTİM MESAİSİ

İSTESOB, dolu dolu geçen başarılı bir Genel Sekreterler Hizmet İçi Eğitim Semineri’ne imza attı. Yoğun eğitim faaliyetleri içerisinde, genel sekreterler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı temsilcilerine görüşlerini aktarma fırsatı buldular. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, eğitimlerin artarak devam edeceğini açıkladığı seminerde, esnafı bekleyen gelişmeler hakkında da bilgilendirme yaptı.

İSTESOB 7 – 10 Nisan tarihleri arasında Gönen’de Genel Sekreterler Hizmet İçi Eğitim Semineri düzenledi. Oda genel sekreterlerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda esnaf sanatkarı yakından ilgilendiren birçok başlıkta bilgilendirme yapıldı.

İSTESOB Başkan Faik Yılmaz, en son Aralık ayı içerisinde yapılan seminerden bugüne birçok değişiklik yaşandığını aktardı ve bu nedenle bir seminer daha düzenlediklerini belirtti. Genel Sekreterlerin oda için önemine de değinen Başkan Yılmaz,” Kader arkadaşıyız. Üye ile ilk önce siz muhatap oluyorsunuz. Bu yüzden sizlerin birçok konuda bilgi sahibi olmanız gerekir” dedi ve şu bilgiyi paylaştı:” Genel sekreterler artık attıkları imzadan sorumlu olacak. Aynı zamanda genel sekreterler odayı zarara uğratmaktan icraya verilebilecek. Bu yüzden işlemlerinizi büyük bir titizlik ve dikkatle yapmalısınız.”

TEK BİR SİCİL OLSUN

Başkan Yılmaz, üye kayıt işlemlerinde yaşanan sorunları aşacak bir öneride bulundu. Yılmaz, Ticaret Odası ve Esnaf Sicil Müdürlüğü’nün birleşerek tek bir Sicil Müdürlüğü’nün faaliyet göstermesini ve başındaki ismin de bakanlık tarafından tayin edilmesini istedi.

Yılmaz, ulaşım sektöründeki esnafın, hangi usule göre kayıt olduğunu da açıklık getirdi. Yılmaz, taksilerin adrese, minibüslerin ise faaliyet gösterdiği hatta göre kayıt olduğunu belirtti. Üye kayıtlarını sürekli kontrol ettiğini ve bir yanlışlık olmaması için azami özen gösterdiğini kaydeden Yılmaz ,” Ben bütün odalara eşit mesafedeyim. Hepinizi seviyorum ama her işlemi kuralına, kanunun belirlediği usule göre yapmak zorundayız” dedi.

TİCARET ODASI’NDA 182 BİN ÜYEMİZ VAR

Başkan Yılmaz, “Tüccar sayısı mı fazladır esnaf sayısı mı?”,” Tüccar mı yoksa esnaf mı daha fazla üye kayıt bedeli ödemeli?” şeklinde iki önemli soru yöneltti. Başkan Yılmaz, Ticaret Odası’nda 182 bin üyeleri olduğunu kaydetti. Yılmaz, bu üyelerin odalara kayıt olabilmesi için öncelikle yatay geçişlerin ücretsiz olması gerektiğini söyledi. Yeni iş yeri açanların bilgilerinin artık Sicil Müdürlüğü tarafından görüldüğünü ve bu iş yerlerinin odalara kayıt olması için davetiye gönderdikleri bilgisini paylaştı. Başkan Yılmaz, üye kayıt ücretlerinin yüksek olduğunu ve bunun düşürülmesi için de çalışma yürüttüklerini ifade etti.

IMG_1976

2 GÜN BOYUNCA BİRÇOK BAŞLIKTA EĞİTİM

Gönen’de gerçekleşen seminer yoğun bir eğitime sahne oldu. Genel Sekreterlerin aktif katılım gösterdiği eğitimlerde, karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunulduğu başarılı bir seminer gerçekleşti. Seminerin ilk gününde İSTESOB Eğitim Müdürü Muzaffer Garip, Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşlarında Denetim Kurullarının Çalışma Usulü ve Düzenlenecek Raporlar Hakkında bir tebliğ sundu. Muzaffer Garip, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Muamelat Yönetmeliği ve esnaf kuruluşlarında kullanılan basılı evraklar hakkında da eğitim verdi.

Eğitim Müdürü Garip, yönetim kuruluna sunulacak denetim raporlarından bir örneğini toplantıda dağıttı ve nasıl doldurulması gerektiğini gösterdi. Garip, yönetim kurulu toplantılarının mutlaka yazılı olarak tebliğ edilmesi şeklinde bir uyarıda da bulundu.

Seminerin 2. Gününde ise Bakanlık Temsilcileri tarafından genel sekreterlere eğitim verildi. Genel sekreterler merak ettiği soruları bakanlık temsilcilerine yöneltti ve genel sekreterler NACE Kodları ve ESBİS’e ilişkin önerilerini bakanlık temsilcilerine ilettiler. Bakanlık temsilcileri önerileri kaydettiklerini ve değerlendirmeleri yakın bir zamanda yapacaklarını söylediler.

Seminerde Ticaret Uzman Yardımcıları Nazan Zer, Merve Kocacık Burat tarafından odaların kuruluşu, odaların unvan değişikliği, odaların feshi, seçilme şartları gibi konularda bilgilendirme yaptılar. Ticaret Uzman Yardımcısı Ünal Okumuş ise NACE kodları ve ESBİS Sistemi hakkında eğitim verdi. Okumuş, NACE Kodunun odaların verdiği belgelerde sadece bilgi amaçlı konulduğunu, resmi olarak henüz bakanlığın NACE’ye geçmediğini belirtti. Okumuş, üyelerin oda kayıtları yapılırken 2007 yılında belirlenen 490 meslek koluna göre yapıldığını aktardı. NACE kodlarının yetersiz kaldığını ve yeniden belirlenmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Okumuş, bu sefer odaların da görüşü alınarak bir NACE sistemi hazırlanmasının daha faydalı olacağını dile getirdi.

Başkan Yılmaz bu noktada 2007 yılında hazırlanan NACE Kodlarının TOBB tarafından hazırlandığını ve bu nedenle esnafın görüşünün sisteme dahi olmadığını ifade etti. Yılmaz, meslek kollarının yeniden belirlenmesi sürecine esnafın mutlaka müdahil olması gerektiğinin de altını çizdi. Yılmaz, bir de öneride bulundu ve yeni NACE kodların ardından odaların isimlerinin de yeniden düzenlenmesini ve bu kayıt işlemlerinin çok daha sağlıklı yürüyeceğini belirtti.

IMG_2125

ESBİS’E GİRMEYEN ODALAR VAR

Ünal Okumuş, odaların hemen bütün işlemlerinin artık ESBİS üzerinden yaptıklarını söyledi ve bu sayede odaların daha iyi takip edebildiklerini açıkladı. Okumuş, sistem üzerinden hangi odanın giriş yaptıklarını görebildiklerini belirterek şu ana kadar ESBİS’e bir kere bile giriş yapmamış odalar olduğunu aktardı.

Okumuş, ESBİS’i İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, bankalar, E-Devlet ve TESKOMB ile entegre hale getirdiklerini kaydetti.

Toplantı sonunda seminere katkılarından dolayı Başkan Yılmaz tarafından bakanlık temsilcilerine plaket takdim edildi. Seminer sertifikaları da yine Başkan Yılmaz tarafından genel sekreterlere verildi ve ardından toplu halde çekilen fotoğrafı ile seminer tamamlandı.

 

Fotoğraf Albümü için tıklayınız.