E ARŞİV FATURA UYGULAMASI GENEL SEKRETERLERE ANLATILDI

2020 EĞİTİMLE BAŞLADI

E- Arşiv Fatura uygulamasında 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olan değişiklikler İSTESOB’da esnaf odası genel sekreterlerine anlatıldı. İstanbul Gelir Kanunları Usul Müdürü Kenan Öz, vergiler dahil toplam tutarı 5 bin TL’yi aşan faturaların e-belge portalı üzerinden düzenlenmesinin zorunlu hale getirildiğini aktardı.

Birlik Başkanı Faik Yılmaz, e- arşiv fatura uygulamasının her alanda gerçekleşen dijitalleşme ve tasarruf tedbirleri neticesinde hayata geçtiğini söyledi. Başkan Yılmaz,  “Yeni yılın ilk çalışma gününde sizlerle bir arada olmak istedik. Çünkü meslek odalarını ilgilendiren önemli değişiklikler var. E -fatura arşiv uygulamasında yenilikler söz konusu. Bildiğiniz gibi ülkemizde her alanda tasarruf tedbirleri uygulanmaya başlandı. Bu konu da onlardan biri. Esnafımız, yeni e- arşiv fatura uygulaması sayesinde hem zamanda tasarruf hem de kağıt masrafı başta olmak üzere birkaç kalemde tasarruf sağlayacak. Bu sebeple bugünkü eğitimleri dikkatle dinlemenizi rica ediyorum. Ve buradan aldığınız bilgileri üyelerinize bir an önce aktarmanızı temenni ediyorum. Eğer bu konu hakkında üyelerinize eğitim vermek isterseniz, bu salon her zaman olduğu gibi size açık. Her zaman olduğu gibi eğitim yapan odaları desteklemeye devam edeceğiz. Bu konuda yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim” dedi.

ESNAF CEP TELEFONUYLA FATURA YAZACAK

Vergi mükellefi olanlara 5 bin TL, mükellef olmayanlara 30 bin TL’nin üzerinde yapılan satışlarda fatura elektronik ortamda düzenlenebilecek. Esnaf, isterse Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hizmete açtığı e-belge portalı üzerinden isterse telefonlarına indireceği uygulama üzerinden fatura yazabilecek.

İstanbul Gelir Kanunları Usul Müdürü Kenan Öz, 2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin e-fatura sistemine geçmek zorunda olduğunu kaydetti. Kenan Öz, bu nedenle az sayıda esnafın e-fatura sistemine dahil olduğunu belirtti.

İHBARA ANINDA MÜDAHELE

Eğitimlere katılan genel sekreterlere konuya ilişkin sorular yöneltti. Kayıt dışının fazla olduğu ve onlara ne gibi yaptırımlar uygulandığına yönelik bir soruya Kenan Öz, “ Kayıt dışı ülkemizin kanayan yarası. Bize ulaşan kayıt dışı ihbarlarına anında geri dönüş yapıyoruz. Bu konuda ihbar çok önemli” dedi.

Eğitim sonunda Birlik Başkanı Faik Yılmaz, sunumu ve katkıları nedeniyle İstanbul Gelir Kanunları Usul Müdürü Kenan Öz ve İl Ticaret Müdür Yardımcısı Hakan Özkan’a plaket verdi.