BAKANLIK TEMSİLCİLERİNE İSTESOB’DA EĞİTİM VERİLDİ

BAKANLIK TEMSİLCİLERİNİN VE HÜKÜMET KOMİSERLERİNİN EĞİTİMİ İSTESOB’DA YAPILDI

2018 yılında gerçekleşecek esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının olağan genel kurullarına katılacak olan bakanlık temsilcileri ve hükümet komiserlerinin eğitim toplantısı İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin ev sahipliğinde gerçekleşti. İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nden gelen bakanlık temsilcilerine genel kurullara yönelik usul ve esaslar anlatıldı.

Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının yönetecek bakanlık temsilcilerinin katılmasının zorunlu olduğu eğitimler İSTESOB’da gerçekleşti. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’ın da yer aldığı seminere Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Şube Müdürleri İbrahim Parlak, Dürdane Tanır ve Veri Hazırlama Memuru İsmail Durmaz da katıldı. Bakanlık temsilcilerine seslenen İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz “ Sizleri burada ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Biz esnafız, esnafın da kapısı her zaman açıktır. Her şeyin başı eğitim.  Sizler de burada aldığınız eğitimlerle bizlerin genel kurullarını düzenleyeceksiniz. Zorlu bir dönem başlıyor. Eğitimlerin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Seminerde sunum, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Dürdane Tanır tarafından yapıldı. Dürdane Tanır, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu çerçevesinde odaların olağan genel kurullarının işleyişi hakkında bakanlık temsilcilerini bilgilendirdi. Tanır’ın sunumunda şu konulara dikkat çekti:” Toplantı, çağrısında belirlenen gündemle yapılır. Olağanüstü toplantılarda belirlenen gündem dışında görüşme yapılamaz. Bakanlık çağrısı hariç, yapılacak olağanüstü genel kurul toplantısı hazırlık çalışmaları yönetim kurulunca yürütülür. Yönetim kurulunun bu görevi yerine getirmemesi halinde ise, olağanüstü genel kurul toplantısı hazırlık çalışmalarının nasıl ve kimler tarafından yürütüleceği Bakanlık tarafından belirlenir. Olağan genel kurul toplantıları, yönetim kurulunun çağrısı üzerine yapılır. Yönetim kurulunca alınacak kararda; toplantının yeri, tarihi, saati, çoğunluk sağlanamazsa toplantının nerede yapılacağı ve gündemi belirtilmek zorundadır. Yönetim Kurulu kanuni şartları yerine getirmek suretiyle usulüne uygun şekilde genel kurulları zamanında yapmakla mükelleftir. Kendi takdir ve tespitleri ile genel kurul sürelerini Kanunda ve ana sözleşmede yazılı hükümlerin dışında tespit ve ilan edemez. Genel kurul toplantısını zamanında yapmayan esnaf ve Sanatkârlar meslek kuruluşlarının genel kurul işlemleri; odalarda bağlı olduğu birlik, birlik ve federasyonlarda Konfederasyon, Konfederasyonda ise Bakanlık tarafından görevlendirilecek üç kişilik kurul tarafından yürütülür ve görevlendirmeden sonraki iki ay içinde genel kurul yapılır.”