ESNAFIN SICAK GÜNDEMİ

İstanbul’da son iki ayın sıcak gelişmeleri  yazın sıcağı ile birleşince Haziran ve Temmuz ayında piyasalarda durgun bir dönem geçirdi.  Yine de ramazanın  manevi  ağırlığı gerginliği azaltırken bereketi de piyasaları hareketlendirdi diyebiliriz.
Aslında yaşadığımız olaylar hiç de küçümsenmeyecek faturalar getirdi bize.  Taksim’de başlayıp bir çok il meydanına yansıyan olaylar başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta alışverişi önemli oranda durdurdu. Eğer bir ülkede huzur yoksa bu hemen ticarete yansıyor. Dahası gerilimli ortamda ticaret psikolojik olarak duruyor.  Özellikle ateşin düştüğü yer olan Taksim ve çevresinde esnaf zaten haftalarca korkudan dükkan açamadı. Açmayınca kirasını, giderlerini, personel ücretlerini karşılayamadı.  Bu yüzden kriz yaşayan, hatta batan işletmeler oldu.
Ancak böylesine krizin yaşandığı dönemde piyasaların imdadına mübarek Ramazan ayı yetişti. Hem olaylar yatıştı hem de piyasalar kısmen de olsa hareketlendi.  Tabi esnafın yaşadığı kriz sadece Taksim olaylarıyla körüklenmedi,  sermayenin market zincirleri  küçükleri yutmaya devam ediyor. Ülke genelinde sayıları  14 bini aşan dev market zincirleri, sokak aralarında ekmeğini kazanmaya çalışan esnafı adeta yok ediyor. Oysa ekonominin kılcal damarları durumundaki esnafın yok olmaya başlamasıyla işsizlerin sayısı artıyor, dünün itibarlı esnafı İstanbul gibi büyük şehirlerde işçiliğe soyunuyor. Bu gidişe dur denilecek tedbirlerin alınmaması da sosyal çarpıklıkları beraberinde getiriyor. Bu sebeple  esnafın kurtuluşu için “Perakende Yasası”nın bir an önce TBMM’den geçmesi  gerektiğini düşünüyorum..  Gerçi yasa tasarısına son şekli verildi ve sona yaklaşıldı ama esnafla ilgili olumlu düzenlemelerin yanı sıra, AVM’lerle ilgili beklentilerimiz maalesef gerçekleşmedi. Yasa sadece aynı sokakta aynı işi yapan birden fazla esnafa kısıtlama getiriyor. Bu bir bakıma esnafı yaşatacak uygulama olur. Çünkü aynı sokakta birden fazla bakkal, kasap ya da manav olunca esnafın ekmeği bölüne bölüne lokmaya dönüşüyordu. Umarız yasa esnafı koruyacak daha bir çok yeniliği beraberinde getirir.
Değerli okuyucular elinizdeki İstanbul Esnaf Dergisi sayısında, bu mübarek ayın gelişmelerine yer verdik. Şüphesiz bu ayın ve de ramazan sofralarının vazgeçilmezi pide fiyatlarıydı. İSTESOB olarak düzenlediğimiz basın toplantısında pide fiyatlarının geçen 4 yılla aynı olacağı açıklanacaktı. Tek fark gramajda 50 gramlık düşüştü ve 350 gram pidenin fiyatı 1.5 TL olarak açıklandı.  İSTESOB yönetimi buna mecbur kaldı ve açıklamayı basın toplantısıyla duyurdu.
Sıcak Temmuz ayının bir başka sıcak gelişmesi de İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi’nin minibüs ve taksi ruhsatlarını uzatan kararıydı. Bu gelişme ulaşım sektöründeki tüm üyelerimize bayram sevinci yaşattı. İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Koray Öztürk’ün Sabah Gazetesi’ne verdiği tam sayfa teşekkür ilanı bu sevinci yansıtan en belirgin tablo oldu. Koray Öztürk, tam sayfa  ilanda İBB Başkanı Kadir Topbaş ve Ulaştırma kadrosuna teşekkür etti.
Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Florya’ya bir akşam yemeğine davet ettiği İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ile minibüs odaları başkanları, buradaki toplantıdan sonra  mutlu haberi aldılar. Ve yeni düzenlemeyle, ruhsat hakkına sahip minibüs, taksi dolmuş ve servis araçlarına ruhsat belgelerinin düzenlenmemiş olması nedeniyle para cezası uygulanmamasına hükmedildi.

Birliğimizin mübarek Ramazan ayındaki iftar yemeğimiz bu dafe iki yakada  kutlandı. 25 Temmuz’da Avrupa yakası oda yöneticileri Eresin Otel’de buluştu. 26 Temmuz’da ise Anadolu Yakası oda yöneticileri Caddebostan Prenses Otelde İSTESOB iftarında toplandılar. Tabiiki İstanbul ESNAF sayfalarında en geniş yeri de iftar yemeğimiz aldı. Bu sayımızda tüm bu gündem maddelerini genişçe bulabileceğinizi belirtiyor, mübarek Ramazan Bayramınızın sağlıklı ve huzurlu geçmesini diliyorum.