ESNAFI BEKLEYEN YENİLİKLER

2015 yılında esnaf ve sanatkarı bekleyen yenilikler ve düzenlemeler neler olacak? Esnaf ve sanatkar hangi düzenlemelere tabii olacak?

Belediyelerin su kullanım alacakları ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi durumunda faizleri silinecek.

TOBB aidat borçları; esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara, odaların birlik üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların konfederasyonlara olan aidat ve katılma payı borçlarında faiz, gecikme faizi, gecikme zammı alınmayacak.

Çıraklar, stajyer öğrenciler, üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, İŞKUR’un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar Genel Sağlık Sigortası kapsamında olacak, bu kursa katılanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de yine bu kapsamda yer alacak.

Gıda maddeleri yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile kontras artırıcılar, tuz oranları ve şeker oranlarında yeni düzenlemeler geldi. Bugün 1 litrelik meyve suyuna 150 gram şeker katılabiliyor. Ancak 2015’ten itibaren şeker ilave edilmesi yasaklanacak. Ekmekteki tuz oranı %2’den %1.5’a indirildi. Salça, peynir ve zeytin gibi salamura ürünlerde de tuz oranı belli miktar azaltılacak.

Araçların tescili ve hurdaya ayrılması işlemlerinin trafik tescil kuruluşlarının yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenen kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerince de yapılmasına imkan tanınıyor.

Araca ait kişiselleştirilen belgelerin basımı ve araç sahiplerine elden veya posta yoluyla teslimi, kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine de yaptırılabilecek.

10’dan fazla işçi çalıştıran işyerleri ve imalathaneler stajyer uygulama kapsamına alınacak.

Sigara yasağına uymayan işletmeler mahalli mülki amir tarafından 1000-5000 TL arasında para cezası verilecek.

Pazarlarda, bakkallarda, manavlarda kullanılacak poşetlerin tabiatta çözünür olması gerekiyor.

Her yumurtanın üzerine yumurtlama tarihi ve kümes ve işletme bilgileri yazılacak.