LOKANTACILAR VE PASTACILAR KENDİ YEMEK KARTINI ÜRETTİ

Yemek çeki şirketleriyle uzun zamandır anlaşmazlık yaşayan lokantacılar ve pastacılar, kendi kartını geliştirdi. Birlik Başkanı Faik Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda 130 bin üyesi bulunan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun hayata geçirdiği ‘Yemekmatik Kartı’ uygulaması tanıtıldı. Yemek çeklerine karşı alternatif arayan lokantacıların ve pastacıların, kendi meslek örgütleri tarafından verilen yemek kartlarını kullanmaya başlayacağı açıklandı.

Birlik Başkanı Faik Yılmaz, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Sait Karabağlı, İstanbul Şekerci Pastacı Helvacı Tatlıcı ve Şekerli Mamüller Esnaf Odası Başkanı Aykut Şener, İstanbul Yufkacılar Esnaf Odası Başkanı Ayhan Ünal ve proje ortağı şirketlerin yöneticilerinin katılımıyla Yemekmatik Kartı’nın tantımı Beşiktaş’ta bir otelde yapıldı.

“25 YILLIK BİR ISTIRABI ÜZERİMİZDEN ATTIK”

Uzun süren hukuk ve ekonomik mücadelelerin ardından yemek kartı projesi ile üzerlerinden büyük bir yük attıklarını kaydeden Aykut Yenice, “2,5 milyar dolar işlem hacmine ulaşan yemek çekleri ile bizim sırtımızdan para kazananları sırtımızdan attık. Dedik ki ‘bu işi biz niye yapmıyoruz.’ Ve sonunda bu uygulamayı hayata geçirdik. 25 yıldır süren bir ıstırabı üzerimizden attık” ifadelerini kullandı.

Yenice, Türkiye’nin 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir olan 2023 turizm hedeflerine ulaşmasında yeme içme sektörünün çok önemli bir rol oynayacağını söyledi. Federasyona bağlı 130 bin üyenin ülkeye 30 milyar dolarlık ekonomik katkı sağladığını ifade eden Yenice,” Bir Fransıza, İtalyana elbise satamazsınız, Bir Amerikalıya telefon satamazsınız. Ama onlara zengin mutfağımızı sunabiliriz. Bugün turizmde önemli bir saç ayağı olan gastronomi, bize 2023 hedeflerini yakalamamızda en büyük katkıyı sağlayacaktır” dedi.

“YERLİ VE MİLLİ BİR ÜRÜN”

Tamamen yerli ve milli bir ürün hazırladıklarını ifade eden Yemekmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz, ilk başta lokantalarda kullanılacak bu kartın daha sonra tüm esnaf ve sanatkarı kapsayacak şekilde genişletmek istediklerini belirtti. Yavuz, Yemekmatik’i şu ifadelerle tanıttı: “Türkiye’de ilk defa adeta banka kartı gibi bir yemek kartı tasarlandı. Üye iş yerleri için ayrı bir cihaz alma ve yazılım yükleme zorunluluğu olmadan işletmelerinde bulunan anlaşmalı mevcut banka terminallerini kullanarak Yemekmatik sistemine dahil olabilecekler”