2019 YILI ESNAF KAYIT VE AİDAT ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

AİDAT VE KAYIT ÜCRETİNDE KADINLARA VE ŞEHİT YAKINLARINA İNDİRİM YAPILACAK

Esnaf ve sanatkarın 2019 yılında meslek odalarına ödeyeceği kayıt ücreti ve yıllık aidat bedelleri belli oldu. Gaziler, şehit, gazi dul ve yetimleri, engelli, vergiden muaf olanlar ile kadın esnaflara ise indirimli ödeme imkanı getirildi. Büyükşehirler için artık tek ücret uygulanacak, ilçeler arası ayrım kaldırıldı.

Esnaf ve Sanatkârların Ödeyecekleri Kayıt Ücreti ve Yıllık Aidat Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 31 Aralık 2018 Tarihli ve 30642 Sayılı Resmî Gazete 4. Mükerrer’de yayınlandı. Buna göre, kayıt ücreti ve yıllık aidatlar Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki odalar ve büyükşehir belediyesi sınırlarına dahil tüm ilçelerde 350 TL olacak. Birlik Payı, Konfederasyon Payı, Maliye Harç Pulu, Birlik Kayıt Ücreti, Evrak Bedeli, Gazete İlan Bedeli dahil edilince İstanbul’da bir esnaf daha önce 590 TL ödediği kayıt ücreti için 2019 yılından itibaren 662 TL ödeyecek. Daha önce 150 TL olan tadil bedeli 174 TL, 45 TL olan kapanış bedeli 51.90 TL, 54 TL olan tasdikname bedeli ise 62.20 TL oldu. İş yerlerine sınıf ayrımı ise kaldırıldı. Gaziler, şehit, gazi dul ve yetimleri, engelli, vergiden muaf olanlar ile kadın esnaflar dışındaki her iş yeri 1. sınıf olarak kabul edildi.

3. SINIFTAKİ KİŞİLERE İNDİRİM DESTEĞİ

3. Sınıfta yer alan Gaziler, şehit, gazi dul ve yetimleri, engelli, vergiden muaf olanlar ile kadın esnaflar kayıt ücreti olarak 559 TL, tadil bedeli olarak ise 165 TL ödeyecek.

İLÇEYE GÖRE FARKLI AİDAT ÖDEME SONA ERDİ

Esnafın kayıt ve yıllık aidatını belirleyen yönetmelikle önemli bir değişiklik daha yapıldı. Daha önce aidat bedelleri ilçelere gruplanıyor ve farklı ücretler alınıyordu. Artık il genelinde aynı ücret politikası uygulanacak. Yeni yönetmeliğe göre aidat ücretlerinde grup ayrımı şu şekilde yapıldı:
Birinci grup odalar: Ankara, İstanbul ve İzmir illerindeki odalardır. Kayıt ücreti ve yıllık aidat; bu gruptaki iller ve büyükşehir belediyesi sınırlarına dâhil tüm ilçelerinde 350,00 TL.
İkinci grup odalar: Ankara, İstanbul, İzmir ile kalkınmada öncelikli iller dışında kalan illerdeki odalar. Kayıt ücreti ve yıllık aidat; bu gruptaki illerin merkez ilçelerinde ve büyükşehir belediyesi sınırlarına dâhil tüm ilçelerinde 300,00 TL, merkez ilçe haricindeki diğer ilçelerinde 256,00 TL.
Üçüncü grup odalar: Kalkınmada öncelikli illerde bulunan odalardır. Kayıt ücreti ve yıllık aidat; bu gruptaki büyükşehir statüsünde bulunan iller ve büyükşehir belediyesi sınırlarına dâhil tüm ilçelerinde 256,00 TL’dir. Üçüncü grup odaların bulunduğu diğer illerin merkez ve ilçelerinde 256,00 TL’dir.
3. sınıfta yer alan gaziler, şehit, gazi dul ve yetimleri, engelli, vergiden muaf olanlar ile kadın esnaflara yıllık aidat bedeli ise ülke genelinde 256,00 TL olarak belirlendi.