KASAPLAR BAŞKAN YILMAZ’A FİYATLARDAKİ ARTIŞIN NEDENLERİNİ ANLATTI

TAŞYURT “KASAPLARA TAVUK PARÇALAMA İZNİ VERİLSİN”

İstanbul Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Fehmi Taşyurt, tavuk etindeki fiyat artışları ve nedenleri hakkında Birlik Başkanı Faik Yılmaz’a bir sunum yaptı. Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği ile kasaplara tavuk parçalama yasağı getirildiğini belirten Taşyurt, kasapların üretici firmalardan gelen paketlenmiş tavukları satmak zorunda olduğunu, bu durumun da hem esnafı hem de vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Kasaplara tavuk parçalama izni verilmesini talep eden Taşyurt,” Ön ambalajlı gelen bütün tavuklar, tüketicilerin istekleri doğrultusunda parçalanabilmeli. Kırmızı ette parçalama iznimiz var. Tavuğu neden parçalayamıyoruz. Avrupa Birliği’nde kasapların tavuk parçalama izni var” dedi.

Taşyurt, kasaplara tavuk parçalama izni verilirse etiket yönetmeliğine uygun olarak, üzerinde esnaf kayıt numarası yazan etiketleri ambalaj üzerine yapıştırabileceklerini söyledi. Başkan Yılmaz vatandaşın ve esnafın mağdur olmaması adına sorunların ilgili mercilere aktarılması ve çözüme kavuşturulabilmesi için çalışma başlatacaklarını dile getirdi.

FİYATLAR YÜZDE 50’DEN FAZLA ARTTI

Taşyurt, tavuk etinin yılbaşından bu yana enflasyon fiyatının yaklaşık iki katı kadar arttığını söyledi. Taşyurt, en çok fiyat artışının tabaklı ızgaralık butta yüzde 69, tabaklı baget fiyatlarında yüzde 63, bütün piliç fiyatlarında yüzde 53 şeklinde olduğunu aktardı.

Taşyurt, “ Firmalar mevsimsel tüketim değişikliklerini bahane ederek fiyatlar konusunda spekülasyon yapmaktadır” ifadelerini kullandı.