ULAŞIM ÇALIŞTAYINDA ESNAFIN TALEPLERİ KONUŞULDU

İMAMOĞLU “SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ”

Lastik Tekerlekli Toplu Ulaşım Çalıştayı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve oda başkanlarının katılımıyla 1453 Çırpıcı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Tüm gün süren ve oda başkanlarının önerilerini sunduğu çalıştayda TUDES’in yeniden ele alınması, korsan taşımacılığın önlenmesi ve hizmet kalitesinin artırılması gibi konular ön plana çıktı.

Birlik Başkanı Faik Yılmaz ve İSTESOB’a bağlı ulaşım sektöründeki odaların başkanları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Lastik Tekerlekli Toplu Ulaşım Çalıştayı’na katıldı. Çalıştayda minibüs, taksi ve servis işletmecilerinin temsilcileri 8’erli oluşturulmuş yuvarlak masa etrafında bir araya geldi. Masada görüş alışverişinde bulunan sektör temsilcileri daha sonra masalarda varılan ortak kararları, masa kürsüye gelerek dile getirdiler.

TAKSİCİLER DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKTI

Minibüs esnafını temsilen konuşan isimler, mağdur minibüs hatlarını kurtarmak ve İstanbul trafiğine çözüm olacağı iddiasıyla belli sayıda minibüslerin lüks taksiye dönüştürülmesini talep etti. Söz alan taksi esnafının temsilcileri ise bu talebe karşı olduklarını, eğer bu yönde bir adım atılırsa konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.  

Sektör temsilcileri minibüs ve taksi tarifelerine yapılan yüzde 25 zam için ise Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Temsilciler, tarifelerin her yıl enflasyona bağlı olarak güncellenmesini de talep etti.

ODALARDAN TUDES TEPKİSİ

Çalıştayda oluşturulan masaların ortak görüşü ise Toplu Ulaşım Hizmetleri Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES)’nin yeniden ele alınması talebi oldu. Oda başkanları TUDES’in cezalandırma sistemi nedeniyle esnafın haksız cezalar aldığını ve araçlarının bağlandığını ifade etti.

ULAŞIMDA YÜKÜN BÜYÜK BİR KISMI ESNAFIN ÜZERİNDE

Meclis’teki bütçe görüşmeleri nedeniyle çalıştaya geç katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu  konuşmasında  ulaşım sorunlarını ortak akıl çerçevesinde çözmek istediklerini belirtti.

İBB Başkanı İmamoğlu,  “Metro çalışmaları olması gereken düzeyde sürdürülemedi. 25 yılda ortalama 8-9 kilometre metro üretebilmişiz. O nedenle trafik, dünyanın diğer metropollerinin tam aksine hala yüzde 75 oranda yer üstü tekerlekli araçlarla sağlanıyor. Bu sürdürülebilir bir iş değil. Şu anki ulaşım hizmetlerinde yükün büyük kısmı sizlerin üzerinde. İstanbul’umuzda yaklaşık 16 milyon yolcu her gün sizler tarafından bir yerden diğer noktasına ulaştırılıyor. Trafikteki her sıkışıklık hepimizi aynı ölçüde etkiliyor ama sizlerin bir farkı var. Sizler, gününüzün en önemli bölümünü trafiğin içinde yaşayan en büyük grupsunuz. Trafik en çok sizi yoruyor, sizin moral, motivasyonunuzu etkiliyor. Akan bir trafik en çok sizi mutlu eder. İşin bir önemli yanı daha var. Hepiniz evinize ekmeği trafiğin içinde alın teri dökerek götürüyorsunuz. O alın terinin karşılığını en az israfla almanız da trafik düzeniyle ilgili. Trafik ne kadar düzenli akarsa sizin zaman ve yakıt israfınız da o kadar az olur.

Sizlerin kurallara uymanız son derece önemli. Emin olun trafiğin düzenli akışına etkiniz olur. ‘Canım şuracıkta bir dakika dursak ne olur’ diye baktığımız an arkadaki akışın, biraz sonra kentin her yanına yavaşlayacağını aklımıza getirmeliyiz. Düşünün ki yüzlerce, hatta binlerce arkadaşımız böylesi hareketleri yaptığında sonuç ne olur? Ne hayali kuruyorum biliyor musunuz? Bu kentte otobüs, taksi, minibüs kullanan her kardeşim, trafikteki her kişide şu duyguyu yaratsın: ‘Evet ya, kurallara en çok uyan, yaptığı her hareketi doğru olan sürücü onlar’. Yani akıllarına sadece saygı ve güven gelsin. Bunu yapabiliriz, yaptığımızda da sadece trafiğin akışı yükselmeyecek mesleğimize olan saygı da yükselecek.” dedi.

“YENİLİKÇİ İŞLER YAPACAĞIZ”

İmamoğlu, “Müşterinin velinimet olduğunu unutmadan, -ki bizim 16 milyon müşterimiz var; İstanbullular-, onların çıkarlarını koruyarak doğru bir karara varan, yatırımlarını ona göre planlayan, birbirine entegre ulaşım sistemlerini geliştiren, yakışan araçlarla, yarınlarda bu şehrin daha iyi bir çevreye sahip olması konusunda çevreye duyarlı araçları sürecin içine katan daha çok yenilikçi işler yapacağız. Bütün bu işleri yaparken de sizlerin önerileriyle, katkılarıyla bizim bir parçamız olmanızı çok arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.