İSTESOB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ TAMAMLANDI

İŞTE SEMİNERDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

İSTESOB, başarılı Hizmet İçi Eğitim Seminerlerinden birine daha Gönen’de imza attı. Oda başkan ve yönetimlerine yönelik verilen eğitimlerde, esnaf odalarının 2016 yılında gündemini meşgul edecek önemli konular ele alındı.

Balıkesir Gönen Yıldız Otel’de gerçekleşen İSTESOB Hizmet İçi Eğitim Semineri, yoğun eğitim programına sahne oldu.  Seminerin açılış konuşmasını yapan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, eğitim seminerinin esnaf camiasına hayırlı olmasını ve verimli geçmesi temennisinde bulunarak,” Seminer gündemimizde önemli konular var. Esnafın sorunlarını birlikte ele alarak yapıcı çözümler üretebilmeyi hedefliyoruz” dedi. Başkan Yılmaz bir de temenni de bulunarak 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar  Meslek Kuruluşları Kanunu’ndaki eksiklikleri 2016 yılında giderilmesini ümit ettiklerini söyledi.

IMG_8001

İSTESOB Eğitim Müdürü Muzaffer Garip tarafından yapılan sunumlarda; ‘3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’, ‘5362 Sayılı Kanuna Göre Verilecek Kalfalık, Ustalık ve Esnaflık Belgelerini Verirken Yapılacak İş ve İşlemler’, ‘Kurum Kültürü ve Geliştirilmesi’ konuları ele alındı.  Eğitim alanında yaşanan sorunlar, çırak bulunamaması, usta sanatkâr yetişmemesi gibi problemler de seminerde masaya yatırılan konular arasında yer aldı.

BAŞKAN YILMAZ’DAN ODALARIN DURUMU İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Başkan Yılmaz, İSTESOB’un  Esnaf Şurası’nda 5 ayrı komisyonda görev alarak, esnafın sorunlarına çözüm bulabilmek için önemli mesafeler alınmasına katkı sunduğunun altını çizdi.Başkan Faik Yılmaz, belli sayının altında üyeleri bulunan odaların kapatılacağına ilişkin iddiaların mesnetsiz olduğunu ve Esnaf Şurası’nda bu konuya ilişkin hiçbir karar alınmadığını ifade etti. Esnaf Şurası’nın devam ettiğini kaydeden Başkan Yılmaz, Şubat sonuna kadar odalardan sorunlarına ilişkin yazıları İSTESOB’a göndermelerini istedi. Başkan Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın isim değişikliğini kesinlikle kabul etmediğini aktardı. Yılmaz, Yeni NACE Kodlaması ile meslek sayısının 491’den 1470’in üzerine çıktığının bilgisini verdi.

Başkan Yılmaz, bakanlığın direktifiyle 5 bin TL üzerinde katılım payı borcu olan odaları icraya vereceklerini söyledi. Bakanlığın, İstanbul’da esnafla ve odalarla ilgili sorunların acil olarak kendilerine iletilmesini istediğini kaydeden Başkan Yılmaz, Şubat ayında gerçekleşecek İcra Kurulu’nda sorunları ivedilikle ele alınacağını dile getirdi.

Esnaf odalarında kayıt bedelinin sabit kaldığını söyleyen Yılmaz, Ticaret Odası kayıt bedelinin 110 TL’den  400 TL’nin üzerine çıktığını söyledi. Yılmaz, bu sayede esnaf odalarına kayıtların da artma eğilimi gösterdiğini ifade etti. Yılmaz, ustalık belgesini Ticaret Odası üyelerine vermemelerini konusunda da oda başkanlarını uyardı.

Başkan Yılmaz, esnaf odası üyelerinin kullandığı elektrikten odalara pay verilmesi yönünde Şura’da görüş belirttiklerini kaydetti.  Yeni iş yeri açanların bilgisinin artık Sicil Müdürlüğü’ne bakanlık tarafından aktarılacağını belirten Yılmaz, bu iş yerlerinin bilgisinin de odalara verileceğini duyurdu.

180 binin üzerinde Ticaret Odası’nda esnaf olduğunu kaydeden Yılmaz, bu üyelerin ücretsiz bir şekilde esnaf odalarına geçiş yapabilmesi için Şura’da gayret harcadıklarını dile getirdi.

ÇIRAK ÜCRETLERİ İŞKUR’DAN

İSTESOB Eğitim Müdürü Muzaffer Garip, çıraklık eğitiminde 31 Alan ve 152 Dalda, Mesleki ve Teknik Orta Öğretim Kurumlarında 52 Alan ve 203 dalda, eğitim öğretim verildiğini belirtti. Garip, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamı dışında kalan mesleklerin listesini de seminerde katılımcılara açıkladı. Garip, kanunun esnaf odalarına ve Türkiye’ye sağladığı faydaları ve düzeltilmesi gereken hususları birlikte ele aldı.

İşletmelerde meslek eğitimi gören öğrenciler ve çırakların sosyal güvenceye alınmasıyla esnafın büyük bir sorumluluktan kurtulduğunun altını çizen Garip, yine kanunun getirdiği avantajlar sayesinde mesleki eğitimin daha verimli ve ucuz hale geldiğini vurguladı.

İŞKUR İşbaşı Yönetmeliği’nde değişiklik yapılacağını duyuran Garip,  mesleki eğitim gören öğrencilere asgari ücretinin yüzde 30’unda az olmamak üzere ücret ödemek zorunda olunduğunu belirterek, yönetmelik değişikliği sonrası bu ücretin İŞKUR tarafından ödeneceği müjdesini verdi.

IMG_8033

“ÇIRAK EĞİTİMİ İÇİN DEVLET KURUMLARINI HAREKETE GEÇİRİN”

Günümüz  imkanlarının hiçbiri yokken, daha fazla çırak bulunabildiğini kaydeden Garip, bunun nedeni olarak aileleri gösterdi ve “Çıraklar artık şehirli” tanımı yaptı. Garip, 4+4+4 eğitim sisteminde, 3. 4 yıllık eğitimin mesleki eğitim kapsamında ele alınması gerektiğini ifade etti ve Esnaf Şurası’nda bu yönde karar aldıklarını söyledi.

Garip, oda başkanlarına bir de çağrıda bulundu ve,” Devletle yaptığınız görüşmelerde, toplantılarda 3. 4 yılın çıraklık eğitim kapsamında değerlendirilmesi için görüş belirtin, ısrarcı olun; aksi halde çırak bulamayacak duruma geleceğiz” dedi.

ESNAF ODALARI KURUMSALLAŞMALI

Garip, bir kurumu başarıya götürecek anahtar kavramların açık ve seçik bir misyon, tüm çalışanların paylaştığı ortak değerler olacağını söyledi. Kurumsallaşmasın önemine değinen Garip, kurumsallaşma sayesinde oda ve üye arasında daha sağlıklı bir iletişimin sağlanacağı sözleriyle sunumunu tamamladı.

Seminer sonunda katılımcılara, sertifikaları İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz tarafından takdim edildi; toplu hatıra fotoğrafı çekildi.