GÜZELLİK, SAÇ VE BAKIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

SEKTÖR İSTİŞARE TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

Tekstil ve gıda sektörleri için yapılan istişare toplantılarının ardından güzellik, saç ve bakım sektörünün sorunları da İSTESOB’da masaya yatırıldı. Son derece verimli geçen istişare toplantısında birçok başlıkta görüş alışverişinde bulunarak çözüm yolları arandı.
İSTESOB, sektör istişare toplantılarıyla esnafın sorunlarına çare aramaya devam ediyor. İstişare toplantılarının 3.sü güzellik, saç ve bakım sektörü için yapıldı. Toplantıya İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’la beraber, Başkan Vekili Mesut Şengün, Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Akyüz, İSTESOB Disiplin Kurulu Başkanı Adem Etirli ve sektörde yer alan odaların başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Başkan Yılmaz, istişare toplantılarının çok faydalı geçtiğini belirterek, bu toplantıları sürekli hale getireceklerini açıkladı. Başkan Yılmaz, Esnaf Şurası İcra Kurulu’nda yapılan çalışmaları hatırlatarak, odalardan şura’da ele alınmasını istedikleri konuları acilen kendilerine yazmalarını istedi. Başkan Yılmaz, İcra Kurulu’nda bugüne kadar 36 başlıkta karar alındığı bilgisini de paylaştı.

SEKTÖR KAYIT DIŞI VE HAKSIZ REKABETTEN YANA DERTLİ

Toplantıda söz alan oda başkan ve yönetimleri esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getirme fırsatı buldu. Esnaf temsilcileri kayıt dışını öncelikli ve en büyük sorun olarak gördüklerini açıkladılar. 2-3 TL gibi tıraş yaptıklarını, afişlerle duyuran işletmelerin haksız rekabet oluşturduğunu belirten esnaf temsilcileri, bu işletmelerin birçoğunun Ticaret Odası’na kayıtlı olduklarını kaydettiler.
Sadece Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından verilen ustalık belgesi ile işyeri açılabilmesine rağmen bazı belediyelerin, bu kurala uymadığı yine toplantıda dile getirildi. Toplantıda çırak bulmakta yaşanan sıkıntılar gündeme getirildi. Söz alan bazı isimler, yetiştirdikleri çırakların kısa bir süre sonra hemen dükkan açıp kendileri ile rekabete giriştiğinden yakındılar. Bunun üzerine, çıraklara tanınan imkanların artması ve çalışma saatlerinin daha iyi şartları çekilmesi halinde çırakların daha uzun soluklu çalışabileceği görüşü ortaya atıldı.

İstanbul Güzellik Uzmanları Esnaf Odası Başkanı Ayşe Aydın, doktor ve muhasebecilerde olduğu gibi kendi sektörlerinde de mesleki sorumluluk sigortası oluşturulması için Hazine Müsteşarlığı ile iletişime geçtiklerini kaydetti ve sektördeki odalardan da destek istedi. Ayşe Aydın, manikürcülük mesleğinin yok olmaya başladığını da sözlerine ekledi.

Başkan Yılmaz, oda başkanlarının toplantıda dile getirdiği sorunlara ilişkin İcra Kurulu’nda alınan kararlar hakkında bir bilgilendirme yaptı. Başkan Yılmaz, ustalık belgesi zorunluluğu nedeniyle birçok esnafın Ticaret Odası’na kayıt olduğunu, tasarı yasalaşırsa bundan böyle ustalık belgesi zorunluluğun kalkacağını duyurdu. Yılmaz çıraklıkta geçen sürenin emeklilikten sayılması için şurada teklif sunduklarını aktardı. Yılmaz, tarifelerde asgari ve azami hadlerin gösterilmesi konusunda da İcra Kurulu’nda karar alındığını ifade etti.

KADIN GİRİŞİMCİLERE AVRUPA’DAN DESTEK

Yılmaz, Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu’nun kadın girişimcilere mali destek ve danışmanlık hizmeti verdiğini aktardı ve bu fonun 2017 yılına kadar süreceği bilgisini paylaştı. Yılmaz, Avrupa Projelerine ve Kalkınma Ajansı’nın sunduğu imkânların iyi takip edilmesi gerektiğini, bu fonlar sayesinde İSTESOB’un çok önemli projelere imza attığını kaydetti.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 70’İ GÜZELLİK, SAÇ VE BAKIM SEKTÖRÜNDEN

Sektör istişare toplantısında Türkiye’de Mesleki Eğitim ve 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, sektörde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler konularında İSTESOB Eğitim Müdürü Muzaffer Garip tarafından sunum gerçekleştirildi. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun hem teorik hem de pratik eğitim konusunda teşvik edici olduğunu kaydeden Garip, 4+4+4 eğitim sisteminde 3. 4 yılın tümüyle çıraklık eğitimi kapsamına alınması yönünde teklifleri olduğunu kaydetti.
Eğitim Müdürü Garip, mesleki eğitim gören öğrencilerin yüzde 70’e varan oranlarda güzellik, saç ve bakım sektöründeki çıraklardan oluştuğunu açıkladı. İşletmelerde verilen eğitiminin, meslek liselerindeki eğitimden daha başarılı olduğunu kaydeden Garip, meslek liselerindeki donanımın, işyerlerinin gerisinde kaldığı için piyasa şartlarına uygun elemanın daha çok işletmelerde yetiştiğini söyledi.