İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB

EĞİTİM BÜTÇESİNİN KANUNİ DAYANAĞI

Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları 5362 sayılı Kanun ve 3308 sayılı Kanunda belirtilen meslek eğitimine ilişkin görevlerini yerine getirmek için, bir yıl önceki yıllık gayri safi gelirlerinin %5 ini ayırmak suretiyle eğitim bütçesi yapmak zorunda olduğu 5362 sayılı kanunun 74 üncü maddesinin birinci paragrafında belirtilmiştir.

             EĞİTİM BÜTÇESİNİN HESAPLANMASI

  1. Odalar ayırdıkları bu payın beşte birini Birliğe, beşte birini varsa Federasyona, beşte birini Konfederasyon bünyesindeki meslek eğitimi fonuna hesap yılını takip eden mart ayı sonuna kadar öderler.

 

Birlik ve Federasyonlar ayırdıkları bu payın beşte birini Konfederasyon bünyesindeki meslek eğitimi fonuna öderler. Geri kalan miktarı da kendileri mesleki eğitim için kullanırlar. Konfederasyon ise ayırdığı payın tamamını fona aktarır. (5362 – Madde 74 – 2 inci paragraf)

 

 

 

            EĞİTİM BÜTÇESİNİN HARCANMASI

 

 

  1. Esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşları eğitim bütçelerini aşağıda belirtilen alanlarda kullanırlar.

 

için kullanılır.

 

Birlikler, federasyonlar ve odalar bu maddenin birinci fıkrasının (a), (ç), (e), ve (f) bentlerinde belirtilen faaliyetlere ilişkin giderleri yapmadan önce meslek eğitimi fonu yönetim kurulunun onayını almak zorundadır.

 

 

           EĞİTİM BÜTÇESİNİN MUHASEBESİ

 

  1. 3. Eğitim bütçesine giren gelirlerin ve yapılan harcamaların muhasebeleştirilmesinde aşağıdaki ilkelere uyulur.

 

 

Exit mobile version