MÜLTECİ KRİZİNE EKONOMİK ÇÖZÜMLER ARANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği’nin destekleriyle gerçekleşen ‘Türkiye’deki Mülteci Girişimcilerin Güçlendirilmesi Çalıştayı’na katılan Birlik Başkanı Faik Yılmaz, İSTESOB ve faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı, mülteci krizine ilişkin çözüm önerilerini dile getirdi.

‘Suriye Mülteci Krizinin Etkilerinin Hafifletmek için Türkiye’deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi Projesi’ kapsamında çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ‘Türkiye’deki Mülteci Girişimcilerin Güçlendirilmesi Çalıştayı’nda bir araya geldi. İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’ın katıldığı toplantıda, mültecilerin ticaret hayatında yaşadığı zorluklar ve yeni girişimcilerin önünü açmak amacıyla atılması gereken adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

8 BİNDEN FAZLA YABANCI ŞİRKET KURULDU

Sayısı 3 milyona ulaşan mültecilerin Türkiye’deki ticaret hayatına katkıları hakkında bazı bilgiler de paylaşıldı. Türkiye’de çalışma izni alan mülteci sayısının 36 bin 85 kişi olduğu açıklanırken mülteciler dahil yabancı sermayeli işletme sayısının 8 binden fazla olduğu kaydedildi. Mültecilerin tüketimde yüzde 5, konut satışında ise yüzde 3 artışa neden olduğu belirtildi.

Birlik Başkanı Faik Yılmaz İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Başkan Faik Yılmaz büyük çoğunluğu Suriye’den gelen mültecilerin ticaret hayatına uyum sağlamaları için yapılması gerekenler konusunda esnaf ve sanatkarın görüşlerini dile getirdi.

Beşiktaş Dedeman Hotel’de gerçekleşen toplantıya İstanbul Umum Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa da katılanlar arasındaydı.