KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ESNAF UNUTULMUŞ!!!

Başlığı doğru okudunuz, olmayacak bir şey ama oldu. Bilindiği gibi kentsel dönüşümde apartmanda oturan  konut sakinleri  mağdur edilmiyor, kiralarına kadar ödeniyor. Doğrusu da bu olmalı. Peki ya yıkılan binalarda dükkanı olan esnaf sanatkarın zararı karşılanıyor mu? Dükkanı ile birlikte müşterisini kaybeden ve ailesine ekmek parası götürmeye çalışan esnaf sanatkarın hali ne olacak? Maalesef bu konuda hiçbir örnek yok. İşin ilginci “Konut sakinleri tamam ama dükkanı yıkılan esnafın zararı ne olacak ?” şeklindeki bir soruya bir belediye başkanının verdiği cevap oldukça ilginç; “Hiç düşünmemiştik”. Bu cevap da esnafın unutulduğunu ortaya koymaya yetiyor. “Yazık” demekten başka bir şey söylemeye dilimiz varmıyor.
Değerli okuyucular, esnaf sanatkarlarla ilgili yeni düzenlemeler ve mevzuat değişiklikleri sürekli yaşanmakta. Hatta Mart ayı itibarıyle yeni düzenlemeler adeta birbirini kovaladı. Pazarcılarla ilgili yeni yasa teklifi, Yeni nesil yazar kasa tebliği, bankaların altın satışının mahkemelik oluşu, kentsel dönüşümde dükkanları yıkılan esnafın unutulması ve minibüsçülerin akbile dönüşü gibi önemli gündem maddeleri bu ayın konularını oluşturdu. Yüzbinlerce esnafımızı yakından ilgilendiren bu ayın konuları şöyle sıralandı;
5957 sayılı Sebze ve Meyve Ticaretini düzenleyen kanunda değişiklik çalışmaları pazarcı esnafında tedirginliğe yol açtı. Türkiye’de bir milyondan fazla kişinin ekmek yediği Pazar yerleriyle ilgili yeni yasa teklifi pazarcılara yeni bir mali külfet getirecek. Pazar tezgahlarından kira alınmasını öngören yasa teklifinin, meyve ve sebze fiyatlarını da artıracağı ileri sürülürken konuyu “Pazarlarımızla oynamayın” başlığı ile verdik.
Bankaların post cihazı ile birleştirilmiş “Yeni Nesil Yazarkasa” konusu da geçen ayın çarpıcı konusuydu. 3 milyona yakın yazarkasanın 2015’e kadar değişecek olması esnafa büyük mali külfet getirecek. Mali hafızaları dolanlar ise hemen yenilenmek zorunda. Aslında Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışını önlemek amaçlı 69 sayılı bu tebliği esnafa gerçekten külfet oluşturuyor. Bir çok oda başkanı da “Madem kayıt dışı önlenmek isteniyor. Bunun faturasını da devlet ödesin”demekten geri kalmıyorlar.Bu konu da “Piyasalarda yazar kasa gerginliği” şeklinde sayfalarımızda yer aldı.
Dev sermaye kuruluşları ile esnafın mücadelesi bu defa da  altın sektöründe yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun(BDDK), bankalara altın satabilmesine izin veren yönetmeliği tepki çekti. Karar sonrası harekete geçen İstanbul Kuyumcular Odası, BDDK’nın aldığı kararın iptali için İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi aracılığıyla Danıştay’da dava açtı.Altın satışı bankalarla da sınırlı kalmadı. PTT’nin de gram altın satmaya başlaması, kuyumcu esnafı adına bardağı taşıran son damla oldu. PTT’nin 13 ildeki 14 başmüdürlük ile Ankara ve İstanbul’da belirlenen 2 Pttmatik’te  pilot olarak gram altın satışına başlandığını açıkladı.Bu konu da sayfalarımızda.
Bir önemli konu da kentsel dönüşümde esnafı mağdur ediyor. Aslında kentsel dönüşümde konutlarda oturanlar mağdur edilmiyor. Ama yıkılan binalarda dükkanı olan esnaf sanatkarı düşünen çıkmadı. Bu konuyu araştıran Küçükköy Birleşik Esnaf Odası Başkanı Erkan Kaya’nın, “Yıkılan binalardaki esnafın mağduriyeti ne olacak?” sorusuna belediye başkanlarından  aldığı, “Hiç düşünmemiştik” şeklindeki  cevap, “İHMALİN BÖYLESİ” dedirtmeye yetiyor. Bu çarpık konu da sayfalarımızda…
İstanbul Birliği olarak İSTESOB’un son yıllardaki en önemli uğraşı motorize odaların sorunları oldu. Özelikle de minibüslerde akbil uygulamasına geçilecek olması araç sahiplerini kara kara düşündürmeye başladı.  Minibüsçüler akbil uygulaması için araçlarını  çift kapılı olanlarla değiştirmek zorunda kalacaklar.Bu konuda elinizdeki Nisan sayısında  ayrıntılarıyla yer aldı. Sağlıcakla okumanız dileyi ile hoşça kalın.