ESNAF ELEKTRİĞİNİ KENDİ ÜRETECEK

ESNAF GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞACAK

Pazarcıdan, bakkalına, kasaptan, berberine kadar İstanbullu esnaf işyerini Güneş enerjisiyle çalıştıracak. İSTESOB ve İkitelli OSB’nin Verimli ve Temiz Enerji Alanındaki Eğitim ve Danışmanlık Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi ” ile esnafa Güneş enerjisiyle elektrik kazanmanın yollarını anlatıldı. Güneş enerjisi sayesinde, elektrik ve doğalgaz giderlerinde yüzde 70 oranında azalma yaşanacağı belirtildi. Projede, mesleki eğitim merkezlerindeki öğretmenler, Güneş’ten elektrik kazanma (Fotovoltaik ) ve Güneş enerjisiyle ısınma (Solar Thermie) konularında eğitildi. Böylece, Türkiye’de Güneş enerjisi konusunda eğitimli ustaların yetişmesi için bir ilk gerçekleştirilmiş oldu.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan Güneş enerjisinin, elektrik üretimindeki payı dünyada gün geçtikçe artmakta. Türkiye ise bu konuda potansiyelini tam olarak harekete geçirememiş durumda. İstanbul’da İSTESOB’a bağlı 152 meslek odasının üyesi olduğu 200.000 civarındaki esnaf ile İkitelli OSB’deki 30 bin işyerine kendi enerjisini üretmesi konusunda iki kurum ortak bir projeye imza attı. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleşen projeyle ithalatının büyük bir bölümünü enerji alanına ayrılan Türkiye’de, Güneş enerjisi sayesinde büyük bir ekonomik avantaj sağlanması amaçlandı.

vali. yrd. hulusi doğan

2014 Eylül’ünden itibaren sürdürülen projeyle 1000 aşkın işletmeye ulaşıldı. Projenin kapanış toplantısında İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz , İstanbul Vali yardımcıları Hulusi Doğan ve Osman Ateş, Başakşehir Kaymakamı  Kazım Tekin, Ak Parti Eski Karabük Milletvekili Cumhur Önal ve İOSB Başkan Vekili Nihat Tunalı da katıldılar. Vali yardımcısı Hulusi Doğan çalışmalarından ötürü esnaf teşkilatını ifade etti.

ENERJİSİ GÜNEŞ’TEN BEREKETİ DEVLETTEN

Vatandaşlar isterlerse evlerinin ya da işyerlerinin üzerine koydukları Güneş panellerinden elde ettikleri elektriği devlete de satabilecek. Güneş enerjisinde devletin 10 yıl alım garantili fiyatı ise 13,3 dolar cent/kwh olarak belirlenmiş durumda. Güneş paneli için kullanılan malzemelerin yerli olma oranına göre 1 kwh için ödenen miktar ise 15,9 dolar cente kadar ulaşıyor.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, “Her Dükkana Enerji Paneli” sloganı ile başlattıkları projenin başarıya ulaştığını ve meyvelerini ilerleyen yıllarda alınacağını söyledi. Esnafın kendi elektriğini üretebilmesi için bu projenin büyük imkan sunduğunu belirten Yılmaz,” Türkiye, Güneş enerjisi konusunda verimli bir ülke. Güneşlenme oranı açısından bizden geride olan Almanya Güneş enerjisinden daha fazla yararlanıyor. Enerji ithal eden bir ülkeyiz. İnşallah güneş enerjisi sayesinde dışa olan bağımız azalacaktır. Üstelik güneş enerjisi son derece çevrecidir” dedi.

Yılmaz, Türkiye’de enerjinin yüzde 15’inin İstanbul’da tüketildiğini belirterek, bu tüketimin yüzde 35’e yakın bölümünün ise işletmeler tarafından yapıldığının bilgisini verdi. Başkan Yılmaz,  İstanbul’un yıllık elektrik tüketimi OECD üyesi 8 ülkeyi geride bıraktığını sözlerine ekledi.