BİR BÜYÜK YAYIN; AHİLİK ANSİKLOPEDİSİ…

Yılın ilk  3. Çeyreğini geride bırakıp  Ekim ayına girdik. Doğrusu yılın 9 ayı çok hızlı aktı. Bir yandan esnaf ve sanatkar teşkilatlarında yaşanan seçim süreci, diğer yandan mahalli seçimlerin heyecanı, ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi derken seçimler adeta birbirini kovaladı. Ve 2014 tam bir seçim yılı oldu.
Ancak geride bıraktığımız Eylül ayında en fazla iz bırakan etkinlik, asırlık Ahilik geleneğinin Sultanahmet’te tekrar canlanmasıydı. İSTESOB’a bağlı odaların başkan ve yönetim kurulu üyelerinin kortej halinde Beyazıt’tan başlayarak, Kapalıçarşı ve Sultanahmet güzergahındaki yürüyüşü görmeye değerdi. Sultanahmet amfi tiyatrosunda sahnelenen oyunlar ise geçmişte eğitimin çıraklık mertebesinden gençlere nasıl aktarıldığını ortaya koydu. Ve en önemlisi “Ben siftah ettim komşumdan al” felsefesi yeni nesillere aktarılmış oldu. Tüm bu gelişmeleri sayfalarımızda bulacaksınız.
Onbinlerce esnaf sanatkar için Eylül ayında yankılanan en önemli gündem maddelerinden biri de “Torba Yasa” oldu. Eski kamu borçlarına getirilen ödeme kolaylıkları ve faizlerden arındırılmış borçlara taksit uygulamaları esnaf sanatkarlarımız için büyük fırsat olarak karşımızıa çıktı. Ekim sayımızın bir diğer dosyası da işte aylardır beklenen bu torba yasaydı ve sayfalarımızda bulup okuyacaksınız.
İster “Ben siftah ettim komşumdan al” anlayışı denilsin ister “İnsan Yetiştirme Sanatı”denilsin yorumlar ne olursa olsun yüzyılların felsefesi Ahiliğin Türk toplumunda yeri ayrıdır. İşte bu değerli düşünce ve yaşam felsefesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı “AHİLİK ANSİKLOPEDİSİ” isimli muhteşem eseri yayınladı. 12 öğretim üyesinin yaklaşık  bir yıldır hazırladığı eserde İstanbulESNAF Dergisi de yerini aldı. Prof Dr.Yaşar Küçükdağ başkanlığında yayına hazırlayan kurulun ikinci öğretim üyesi de Prof. Dr. İlhan Şahin oldular. Yayın Kurulunu ve özellikle İlhan hocamı bu değerli eserden dolayı kutluyorum. Bize yer verdikleri için de şükranlarımı arz ediyorum. Bu eser de sayfalarımızda haber oldu.
Değerli okuyucular, bayramlar esnaf sanatkarlar  için önemli bir süreç ve alışverişlerin canlandığı bir bereket dönemidir. Bu açıdan bakıldığında Eylül sonu ve Ekim başı esnaf  sanatkarlar için hummalı bir çalışma dönemidir. Bu sebeple  piyasalarda yaşanan canlılık ve sirkülasyonla ilgili haberlerde sayfalarımızda yer aldı. Okulların açılmasıyla kırtasiyecilerimizdeki canlılık da bu sürecin bir parçası oldu.
Geçen ayın bir diğer gündemi okul servisi, taksi ve minibüs ücretlerine yapılan zamlardı. Ancak zamlar esnafımızı tatmin etmedi çünkü yapılan zamlar,  geçen bir yıllık sürede akaryakıt  fiyatlarındaki artışları bile karşılamıyor.
Kamyoncu esnafının bir önemli sorunu da geçen ay çözüme kavuşturuldu ve belge yetkisi odalara  verildi. Konuyla ilgili olarak İstanbul Kamyonucular Esnaf Odası Başkanı Cemil Ok ile yaptığımız röportajımız sayfalarımızda yer aldı.
İstanbulESNAF’ın  elinizdeki sayısında bulunan bir önemli röportaj da, Cep Telefoncular Odası Başkanı Muhsin Kılıçaslan’ la yapılandı. Kılıçaslan 2. El piyasasında alanın da satanın da mağdur olduğunu anlattı.

Tüm bu haber ve röpotajlarla bu sayımız dopdolu bir dergi oldu. Sağlıkla huzurla okumanıza sunuyorum. Kurban Bayramının tüm teşkilata, esnaf sanatkarlara ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyor ve bayramınızı canı gönülden kutluyorum.